Nätkartor

NÄTKARTOR

Var i området finns fibern? Ska du gräva?

 

Här finner du nätkarta/ledningskarta för hela fiberområdet där fiberns ungefärliga markförläggning finns utritad.

 

Som fastighetsägare måste du hålla reda på var du har din fiber på tomten! Fiberns förläggningsdjup är vanligvis ca 30 cm och har ofta färgat markeringsband ca 5-10 cm ovanför fibern, men kan vara grundare särskilt på den plats där fibern går in i fastigheten. Undvik att plantera buskar eller träd i fiberns närhet eftersom rötterna kan skada fibern.


Som fastighetsägare är du ansvarig att säkerställa att fiberkabeln som är förlagd på din tomt/fastighet inte skadas. Om du (eller någon du anlitat) skulle råka skada fibern, ex vid grävarbete, blir du själv ersättningsskyldig. Säkerställ därför att du vet var fibern är förlagd på/kring din tomt och se till att detta även finns dokumenterat i “huspärmen”. Det finns även nätkartor (se nedan) som visar fiberns ungefärliga förläggning i mark.


Innan du gräver rekommenderar vi att du säkerställer att ert försäkringsbolag (ex. hemförsäkring/drulleförsäkring) täcker kostnader för reparation av skadad fiber orsakad av er (eller utomstående som gräver på uppdrag av er). Beroende på skadans art och läge kan stora kostnader på tiotusentals kronor uppkomma.


Skulle mot förmodan fibern skadas ska ni felanmäla som vanligt till Ownit.

 

Klicka på nedanstående bild för att se en bild över nätkartan (pdf). OBS bilden är högupplöst, du måste zooma in mycket!!

Det finns även kartor per område:

 

AutoCad online viewer test/utvärdering


Vi har även laddat upp nätkartan i AutoCad format till "AutoCad online viewer"


Länk till nätkartan i AutoCad online viewer